Özel davetle Fakültemiz Matematik Bölümünde görev alan Münih Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Messoud Efendiyev’in 70. yaş günü onuruna 23-26 Ekim tarihleri arasında Bakü’de uluslararası sempozyum gerçekleştirildi. "Biyoloji, Fizik ve Mekanikte Doğrusal Olmayan Olaylar" adlı uluslararası sempozyum; Azerbeycan Diaspora Devlet Komitesi, Bilim ve Eğitim Bakanlığı ile Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesi (UNEC) organizasyonunda düzenlendi.
Almanya’nın saygın bilim insanı ödüllerinden Humboldt Araştırma Ödülünün yanı sıra Azerbaycan Onur Ödülü ve bilim dünyasından birçok farklı ödülün sahibi olan aynı zamanda Dünya Azerbaycanlı Bilim İnsanları Birliği Eş Başkanlığını yürüten Prof. Dr. Messoud Efendiyev doğumunun 70. yılında bir başka özel ödülün daha sahibi oldu. Matematik alanında dünyanın en popüler ve prestijli enstitüsü unvanını elinde bulunduran Fields Üniversitesi (Toronto/Kanada), matematikteki olağanüstü başarılarından dolayı Prof. Efendiyev’i ömür boyu onur ödülü ile taltif etti. Prof. Efendiyev’e ödülü Fields Üniversitesi Matematik Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kumar Murty tarafından verildi.
Bakü’de dört gün süren; 20’den fazla ülkeden 50’den fazla önemli bilim insanının bildirilerini sunduğu uluslararası sempozyum, bilim dünyası tarafından büyük ilgi gördü. Bildirilerde ağırlıklı olarak biyoloji, ekoloji, fizik, mekanik ve matematik biliminin güncel meseleleri ele alındı.
Azerbaycan’da devlet desteğiyle ilk kez düzenlenen uluslararası sempozyumun açılış konuşması Azerbaycan İktisat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adalet Muradov tarafından yapılırken, dünyaca ünlü Azerbaycanlı bilim insanının doğum gününü kutlayarak sözlerine başladı. Prof. Efendiyev’in çağdaş bilime yaptığı önemli katkılardan söz eden Muradov, açılış oturumunda Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanı Emin Emrullayev, Azerbaycan Diaspora Komitesi Başkanı Fuad Muradov, Toronto Business International Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feridun Hamdullahpur birer konuşma yaparak, Prof. Efendiyev’in icat niteliğindeki bilimsel kazanımlarından bahsederken, özellikle matematik alanında yaptığı köklü çalışmalar üzerinde açıklamalarda bulundular. Sempozyuma katılan bir diğer akademisyen Gürcistan’ın eski Bilim ve Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mikheil Chkhenkeli konuşmasında, Prof. Efendiyev’i tebrik ederek böyle bir itibarlı etkinliğe katıldığı için onur duyduğunu ifade etti.
2013 yılı kimya alanında Nobel ödülü sahibi olan ve sempozyuma ABD’den online olarak katılan Prof. Dr. Arieh Warshel, Prof. Efendiyev’in bilimsel başarılarını tek tek anlatırken Prof. Efendiyev’le gurur duyduğunu ifade etti. Prof. Efendiyev’in Türk dostu ve Türkiye âşığı bir insan olduğunun altını çizen Prof. Warshel konuşmasında, eski Marmara Üniversitesi Rektörü, şimdiki YÖK başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın da şahsi gayretleri sonucu Prof. Efendiyev gibi dünyaca ünlü bilim insanlarının Marmara Üniversitesi çatısı altına toplandığını vurguladı. Türkiye’den sempozyuma katılan üç akademisyenden biri olan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Taylan Şengül olurken, online olarak katılanlar arasında ABD Merilend Üniversitesi’nden ünlü fizikçi Roald Zinnurovich Sagdeev de vardı.
Uluslararası sempozyumla ilgili olarak Azerbaycan Televizyonuna verdiği röportajda doğum gününün Azerbaycan’da devlet düzeyinde kutlanmasından büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Mesud Efendiyev, bunun Azerbaycan devletinin bilime ve bilim insanına verdiği değerin bir göstergesi olduğunu söyledi.